Kojim eteričnim uljima poboljšati raspoloženje i mentalno zdravlje

Kojim eteričnim uljima poboljšati raspoloženje i mentalno zdravlje

0 Komentari

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, kao što ni mentalno zdravlje nije samo odsustvo psihičkih tegoba. Ono je puno više od toga. Svjedoci smo tome u posljednjih godinu dana kada nas je priroda testirala na mnogobrojne načine (Covid-19 pandemija, fizička izolacija, potresi i nepogode). Osim sreće i zadovoljstva, kreativnost je najbolji pokazatelj mentalnog zdravlja. Kad nismo umorni, u stresu ili iscrpljeni brigama i obavezama, kreativnost, koja je pokazatelj našeg punog mentalnog potencijala, može nastupiti na djelo.

Tjedan mentalnog zdravlja obilježava se u svibnju, ali to ne znači da brigu o mentalnom zdravlju ne trebamo voditi svakoga dana u godini. Gotovo dvije trećine bolesti današnjice događaju se upravo radi konstantne izloženosti stresu. Za dobro mentalno zdravlje vrlo je bitan odmor. Napravite pauzu na poslu, pri tome nemojte razmišljati o poslu, dignite se od računala svakih pola sata i prošetajte po prostoriji ili pogledajte u daljinu (kroz prozor). Ne zaboravite se hidratizirati, jer voda pomaže u smanjivanju stresa i nakupljenih toksina u tijelu. Redovito vježbanje dokazano pomaže mentalnom zdravlju, a to može biti i lagano jutarnje razgibavanje vrata i ramena, ili šetnja do posla po svježem zraku i sunčevom svjetlu. Razvijanje zdrave navike spavanja te ulaganje u pozitivne odnose i prijateljstva također pomažu smanjiti razinu stresa.

 

kako koristiti eterična ulja
Sve navedeno pomaže našem tijelu da se krene resetirati i otpuštati stres, napetost, anksioznost, mentalne blokade i emocionalne toksine. Stanje sreće, ugode i zadovoljstva, uz popraćeno lučenje hormona serotonina, dopamina i endorfina, mogu potaknuti i eterična ulja. Od davnina je poznato koliko mirisi mogu imati snažan učinak na naše psihičko, mentalno i fizičko stanje, preko osjetila mirisa te predjela mozga koji je povezan s emocijama i mentalnim aktivnostima. Time se bavi aromakologija – grana poznate aromaterapije koja proučava utjecaj mirisa eteričnih ulja na ljudsko ponašanje i raspoloženje.

 

Ljepota djelovanja eteričnih ulja je u tome što imaju razvijene osobine prilagođavanja vašem organizmu.

Mirisi citrusa i slatke naranče ili cvjetnih mirisa lavande, pačulija i ylangylanga mogu istovremeno opustiti i umiriti ako ste u stresu, ali i ukloniti umor.

Mirisi eukaliptusa, ružmarina, limuna i bora mogu podići motivaciju i razbistriti misli dajući fokus, a istovremeno imaju i blagotvoran učinak na mentalno opuštanje.

Ostala ulja sa sličnim stimulativnim efektima, poput mandarine, naranče ili đumbira, mogu biti dobri saveznici bolje produktivnosti, a istovremeno djelovati opuštajuće na psihu.

Za bolje pamćenje četiri su ulja standardno učinkovita: ružmarin, kadulja, lavanda i metvica. Na ravnotežu emocija, pogotovo u slučaju depresije, učinkovito mogu djelovati eterična ulja kadulje, kamilice, lavande, jasmina i ružmarina, koja djeluju kao pravi prirodni antidepresivi.

Za slučaj blagog šoka poslužite se paprenom metvicom ili timijanom.

 

U Sapunoteka web shopu pronaći ćete ova eterična ulja:

eterična ulja za mentalno zdravlje
KADULJA – odlično za snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje koncentracije i pamćenja.

METVICA – umanjuje hormon stresa kortizol (ali i želju za slatkišima), glavobolju i migrenu, osvježava i mentalno stimulira.

NARANČA MANDARINA  uklanjaju anksioznost i potiču dobro raspoloženje.

RUŽMARIN – poznato je da su Egipćani, Grci i Rimljani koristili aromu ružmarina za stimuliranje pamćenja i povećanje razine energije te ublažavanje živčane iscrpljenosti.

LIMUN – višenamjensko ulje koje je po svojim umirujućim i osvježavajućim učincima slično eteričnom ulju lavande.

LAVANDA - poznato kao "majka svih esencijalnih ulja" odlično je za nervni sustav, ublažava anksioznost, nesanicu i nervozu.

Eterična ulja se mogu koristiti pojedinačno ili u raznim kombinacijama mirisa. Tako na primjer, za manje briga i umirivanje stresa možete kombinirati lavandu s kaduljom, metvicom ili ostalim osvježavajućim uljima. Eterična ulja su instant podrška i trenutno olakšanje od stresa te svakako dobrodošla pomoć mentalnom zdravlju. Lako i diskretno možete posegnuti za njima, bilo da ih koristite u sprejevima, roll on-ovima, aroma svjetiljkama ili difuzorima (raspršuju čestice eteričnog ulja bez zagrijavanja ne mijenjajući njihov kemijski sastav i terapeutsku učinkovitost). Ukoliko nemate mogućnost koristiti ništa od navedenog, evo jednog trika s posudom soli – ukapajte nekoliko kapljica eteričnog ulja u krupnu morsku ili himalajsku sol i ostavite da se mirisi polako otpuštaju u prostor (sol usporava isparavanje ulja).

gdje kupiti čista eterična ulja

Ne zaboravite, za održavanje mentalnog zdravlja nužno je uvijek pronaći vrijeme za sebe! A svojih „pet minuta“ možete pronaći i u aromatičnim kupkama ili aroma masažama koje imaju učinak opuštanja živčanog sustava, poboljšanje funkcija krvožilnog i limfnog sustava već nakon prve upotrebe. Aromamasažom možete ukloniti napetost iz tijela, pogotovo na područjima glave, vrata i ramena. Potrebno je samo koristiti kvalitetna, 100% čista i organska ulja, a za masaže ih nanosite pomiješane s baznim uljima (eterična ulja se ne smiju direktno nanositi na kožu).

Sapunoteka senzualno ulje za masažu spoj je baznih ulja s eteričnim uljima mirisnog pačulija, toplih nota klinčića i osvježavajućeg limuna.

Budući da su svi naši proizvodi izrađeni od čistih eteričnih ulja, rekli bismo da imaju sličnu učinkovitost u opuštanju. Evo, i mi uživamo opušteni dok pišemo ovaj tekst, okruženi našim proizvodima predivnih aroma koje se šire prostorom. Uživajte nam stoga i vi, počastite se s nekim našim mirisnim proizvodom prirodne kozmetike!


Ostavite komentar

Napomena: Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja