Što su ceramidi i koja je njihova uloga u njezi kože?

Što su ceramidi i koja je njihova uloga u njezi kože?

0 Komentari

Jednostavno rečeno, ceramidi su lipidi (masti) koji igraju vitalnu ulogu u barijernoj funkciji kože. Ceramidi se prirodno nalaze u koži (čine oko 50% sastava kože), zbog čega koža ima veliku korist od kozmetičkih proizvoda koji u svom sastavu imaju ceramide.


Poput kolagena i hijaluronske kiseline, tvari koje se prirodno nalaze u koži i koje su popularne u kozmetici, i ceramidi su izvrstan sastojak za njegu kože. Osim što jačaju strukturu kožne barijere, ceramidi su poznati po svojim anti-age svojstvima i po hidrataciji kože, kao i po zaštiti kože izložene štetnim vanjskim utjecajima.


Glavne prednosti ceramida:

 

  • Ravnoteža kožne barijere

Ravnotežu kožne barijere čini specifični omjer sva tri lipida u kožnoj barijeri - otprilike 50% ceramida, 25% kolesterola i 15% slobodnih masnih kiselina. Narušavanjem ove ravnoteže, narušava se i kožna barijera. Budući da se sadržaj ceramida s godinama smanjuje, preporučuje se unošenje ceramida u dnevnu rutinu njege kože radi održavanja ravnoteže kožne barijere.

 

  • Dubinska hidratacija

Jedna od glavnih prednosti ceramida je hidratacija kože. Koža s godinama gubi vlagu i elastičnost, zbog čega su kozmetički proizvodi s ceramidima važan sastavni dio njege kože.

 

  • Pomoć u sprječavanju oboljenja i u liječenju kože

Osim što ceramidi jačaju zdravu kožu, oni igraju i važnu ulogu u obnavljanju oboljele kože, pa su kvalitetni kozmetički proizvodi s ceramidima odličan saveznik za poboljšanje općeg stanja kože.

 

  • Protuupalna svojstva i ublažavanje akni

Akne nikome nisu zabavne, a kod odraslih osoba mogu biti posebno problematične. Ceramidi nisu uobičajeni sastojci proizvoda za čišćenje lica i za liječenje akni, ali u proizvodima za njegu kože itekako mogu pomoći u ublažavanju akni, tako što smanjuju iritacije i upale, te reguliraju sebum.

 

  • Zaštita od starenja kože

Razina ceramida u koži opada kako starimo, što znači da gornji sloj kože postaje sve tanji, a bore dublje i uočljivije. Nadopunjavanjem ceramida proizvodima za njegu kože potiče se hidratacija kože, zbog čega koža postaje čvršća i elastičnija, a tekstura i ton ujednačeni.


Zbog prirodne prisutnosti u koži, ceramidi su prikladni za sve tipove kože, uključujući osjetljivu i oštećenu kožu.


Nadamo se da smo vam uspjeli približiti značaj korištenja proizvoda s ceramidima u vašoj svakodnevnoj rutini njege kože, a Sapunoteka proizvode koji sadrže ceramide možete pronaći na linku.


Ostavite komentar

Napomena: Komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja