Povrati i zamjene

Pravo na povrat

 

Ukoliko Vam se određeni proizvod ne svidi ili Vam ne odgovara, imate pravo na povrat bez troškova i bez obrazloženja u periodu od 8 dana. U slučaju povrata, nadoknađujete samo trošak povrata proizvoda, u iznosu od 7,00 KM. Period od 8 dana za povrat počinje od dana preuzimanja Vaše narudžbe od dostavljača. Obavijesti poslane nakon završetka perioda za povrat nećemo uzeti u razmatranje.

 

Narudžbe koje ste napravili u Sapunoteka Online trgovini, mogu se otkazati putem emaila na sapunoteka@info.ba ili pozivom na tel: +387 63 444 332. Povrat proizvod/a ćemo potvrditi odmah nakon primitka istoga emailom ili telefonski.

 

Kupac može jednostrano napraviti povrat ili reklamirati kupljeni proizvod. Ako je nedostatak na proizvodu vidljiv, ili ga uoči prilikom prvog korištenja, potrošač treba zahtjev dostaviti u pisanoj formi u roku od 8 dana od dana preuzimanja proizvoda. Molimo Vas da nas u tom slučaju kontaktirate na email sapunoteka@info.ba, uz priložen zahtjev za povrat.


U slučaju nedostatka na proizvodu, dužni smo, na zahtjev i po izboru kupca:

  • zamijeniti proizvod s nedostatkom drugim istovjetnim novim ispravnim proizvodom; ili
  • vratiti plaćeni iznos i nadoknaditi stvarne razumne troškove vraćanja proizvoda s nedostatkom.


Kupac je prema Zakonu o zaštiti potrošača dužan snositi direktne troškove povrata proizvoda ako koristi svoje pravo na povrat, a ako želi, može se nam se obratiti na email sapunoteka@info.ba ili na tel. +387 63 444 332, radi dobivanja obavijesti o načinu, mogućnostima i uvjetima vraćanja proizvoda.

Kupac je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja kupljenim proizvodom. U skladu s tim, našim kupcima preporučujemo:

  • prilikom izbora proizvoda dobro pogledajte karakteristike proizvoda koje su navedene u ponudi u Sapunoteka Online trgovini,
  • ako je pakiranje oštećeno, nemojte preuzimati proizvod, nego dostavljaču skrenite pažnju na oštećenje pakiranja i zatražite da ga vrati u naš centar za distribuciju, jer se u suprotnom smatra da ste preuzeli proizvod s neoštećenim pakiranjem,
  • ako je pakiranje neoštećeno i preuzeli ste proizvod, pažljivo ga otvorite, jer oštećeno pakiranje umanjuje vrijednost proizvoda,
  • pregledajte proizvod, i ako ima vidljivih oštećenja, što prije nas obavijestite i vratite proizvod bez da ste ga koristili, jer svako daljnje rukovanje proizvodom umanjuje njegovu vrijednost i stoga nećemo biti u mogućnosti reklamirati proizvod,
  • ako nema vidljivih oštećenja, pregledajte proizvod, njegovu prirodu, karakteristike i funkcioniranje; ako niste zadovoljni proizvodom, možete ga vratiti u originalnom pakiranju u kojem je dostavljen, ali nemojte ga koristiti, ni njime rukovati, jer u tom slučaju nećemo biti u mogućnosti reklamirati proizvod. Proizvod neće biti moguće reklamirati ni u slučaju gubitka ambalaže.

 

Ako Kupac naruči robu i odbije ju primiti bez opravdanog razloga (u slučaju da pakiranje nije oštećeno), imamo pravo od uplaćenog iznosa tražiti iznos izravnih troškova povrata proizvoda.

Obavijest o statusu vraćenog proizvoda i ostvarenom iznosu povrata Kupac će primiti u roku od 10 dana putem emaila, od dana kad primimo vraćenu robu. Povrat novčanih sredstava Kupcu bit će realiziran najkasnije u roku od 7 radnih dana, od dana upućivanja obavijesti kupcu.

Više o uvjetima povrata pogledajte u nastavku.

 

Povrati

Moguće je vratiti jedan proizvod ili kompletnu narudžbu u obliku pošiljke, pri čemu Vi snosite troškove povrata, u iznosu od 7,00 KM.

Uvijek nam je drago primiti Vaše povratne informacije i uzeti Vaš razlog za povrat u obzir kako bismo ubuduće poboljšali naše usluge. Zato Vas molimo da nam razloge povrata dostavite putem emaila na sapunoteka@info.ba ili telefonski na +387 63 444 332.

Molimo Vas da povratnicu s podacima za povrat postavite na originalnom pakiranju na jasno vidljivom mjestu, pri čemu je potrebno pokriti originalnu naljepnicu za dostavu.

Odnesite pakiranje u najbližu poslovnicu Express One Brze pošte ili kontaktirajte sjedište Express One d.o.o. na tel: +387 33 756 657.

Molimo Vas da ispunite podatke za povrat na adresu s koje ste primili Vašu narudžbu.

Može potrajati nekoliko dana dok primimo i provjerimo Vašu povratnu pošiljku u našem skladištu. Primit ćete obavijest emailom ili telefonski odmah nakon što obradimo Vašu pošiljku. Vrijeme potrebno za povrat sredstava na račun banke / kreditne ili debitne kartice može varirati i ovisi o brzini postupaka obrade Vaše banke.

 

Kontakt podaci za ostvarivanje prava na povrat:

Kako biste ostvarili pravo na povrat u pisanoj formi, molimo Vas da nam pismo pošaljete na adresu:

ETIRIS d.o.o.

Akademika Ivana Zovke 14/p

88000 Mostar

Bosna i Hercegovina

 

Kako biste ostvarili pravo na povrat putem emaila, pošaljite nam email na: sapunoteka@info.ba

Kako biste ostvarili pravo na povrat putem telefona, molimo Vas da nas nazovete na broj telefona: +387 63 444 332.

 

Nakon uspješnog pravljenja povrata, napravit ćemo povrat uplate koje smo primili od Vas, bez nepotrebnog odgađanja, i u svakom slučaju ne kasnije od 7 radnih dana od dana kada primimo Vašu povratnu pošiljku ili dokaz o vraćenoj pošiljci. U slučaju povrata robe, Vi ste dužni snositi troškove dostave, u iznosu od 7,00 KM.

Možemo odbiti napraviti povrat novca dok ne primimo vraćenu robu. Vi ste odgovorni u slučaju da se prilikom provjere svojstava, kvalitete i funkcija robe utvrdi da ste Vi prouzrokovali bilo kakav gubitak vrijednosti robe.

Mi ćemo vratiti isti iznos, istim načinom plaćanja za koji ste se opredijelili za vrijeme uplate sredstava prilikom kupnje u Sapunoteka Online trgovini.

Odgovorni ste u slučaju umanjivanja vrijednosti robe, tj. ako ste s robom postupali drukčije od njene prirode, karakteristika i funkcioniranja. U tom slučaju, nakon pregledavanja vraćene robe, ustanovit ćemo je li mu vrijednost umanjena, zbog čega možemo smanjiti iznos povrata, ili povrat uopće nije moguće napraviti. Povrat nije moguć ni ako odstranite ambalažu proizvod/a.

 

Kreditne i debitne kartice

Povrat sredstava izvršit će se na bankovni račun ili na račun kreditne ili debitne kartice, koju ste koristili u narudžbenici. Datum valute na računu kreditne kartice ovisi o banci.

 

Proizvod s nedostatkom

Ako je jedan ili više naših proizvoda s nedostatkom, imate zakonske obveze i prava.

Molimo Vas da proizvod s nedostatkom vratite na adresu s koje Vam je poslan.

U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća, molimo Vas da nam se obratite putem emaila na sapunoteka@info.ba ili putem telefona na broj +387 63 444 332.

 

Zamjene

Pravo na zamjenu proizvoda može se, na zahtjev potrošača, ostvariti u roku od 8 dana uz prilaganje originalnog računa. Ne pružamo pravo na zamjenu ispravne robe, osim u slučaju da Vam nedostaci ili druge karakteristike proizvoda ne odgovaraju. Proizvod s nedostatkom moguće je zamijeniti novim ispravnim proizvodom, ili s drugim proizvodom iz naše ponude, u istom ili u većem iznosu, uz Vašu nadoplatu razlike maloprodajne cijene, pri čemu mi snosimo troškove vraćanja proizvoda u naš centar za distribuciju.

 

Pisani prigovor, odgovor, obavijesti

U slučaju da ste iz bilo kojeg razloga nezadovoljni naručenim proizvodom, možete nam uputiti pisani prigovor putem pošte, putem telefona +387 63 139 654 ili putem emaila sapunoteka@info.ba. Radi što bržeg utvrđivanja konkretne narudžbe na koju imate prigovor, molimo Vas da u prigovoru navedete broj narudžbe, broj računa i svoje korisničko ime (u slučaju da ste registriran korisnik). Potvrdit ćemo Vam primitak prigovora pisanim putem bez odgađanja, a odgovor vam po Zakonu mora stići u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora.